BLOG JC – Masterpiece

Wij reden onlangs met de Mercedes-Benz S500 Coupé en die ervaring heeft ons geïnspireerd tot onderstaand testverslag, veel leesplezier!

De carrosserievariant ‘tweedeurs coupé’ is zeldzaam. Slechts weinig merken hebben een dergelijk model in hun leveringsprogramma. Mercedes-Benz is al decennialang een uitzondering op die regel en biedt vandaag de dag zelfs op alle reguliere sedan-modellen een stijlvolle coupé-variant aan. Ook de nieuwste S-Klasse kent zijn eigen coupé versie en met die chique auto maakten wij een uitgebreide testrit. Wij verklappen u alvast: deze auto is met recht een ‘masterpiece’.
Meesterwerken onderscheiden zich door de liefde waarmee een product ontworpen en vervolgens gebouwd is. Op autogebied is een grote coupé ontwerpen misschien wel de meest uitdagende klus die er bestaat. De lange, gestrekte lijnen die een coupé kenmerken, komen optimaal tot hun recht bij wat forsere afmetingen. En fors is een S-Klasse coupé. Toch oogt de auto rank en bijzonder stijlvol, zeker in deze donkerblauwe kleur gecombineerd met fraaie lichtmetalen velgen.
Chique, hoogwaardig en duur. Dat straalt deze auto uit en laat dat, gezien de ongetwijfeld gefortuneerde klanten waar deze auto voor bedoeld is, nu precies de bedoeling zijn. Onder de ellenlange motorkap ligt een prachtige V8-motor met bijna 4.700 cc inhoud.
Een royale krachtbron die in alle rust zijn werk doet. Op de boulevard zoeft de auto haast onmerkbaar langs de terrasjes, in het drukke stadsverkeer beweegt hij met nauwelijks meer dan stationair toerental gracieus door de straten. Maar vergis je niet. Geef hem de ruimte en het geweld barst los. De V8 klimt zeer gemakkelijk in de toeren en onder het ‘genot’ van een donkere brul neemt de voorwaartse versnelling bijna angstaanjagende vormen aan.
Een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 4,6 seconden vertelt veel over het prestatiepotentieel van deze deftige gentleman. Je zou het een topatleet in een maatkostuum kunnen noemen. Onvoorstelbaar wat deze auto in zijn mars heeft! Ondertussen is het goed toeven in het interieur van deze limousine. Met het woord interieur doe je de auto overigens te kort. Dit mag je best een rijdende, uiterst luxe salon noemen. Het fijnste leer op het zitmeubilair, een met alcantara beklede hemel, een dashboard volledig uit leer opgetrokken. Dit is pure verwennerij. De stoelen zitten fantastisch en onderweg kan je de massagestand instellen. Neem een bocht naar rechts en voel hoe de rechterzijwang van de stoel zachtjes maar resoluut wordt opgeblazen zodat je netjes recht blijft zitten. Indrukwekkend. Die kwalificatie gaat feitelijk voor de hele wagen op. Zelden in een auto gereden die zo pijnlijk precies en met zo veel liefde gebouwd is. Dat merk je aan alles.

Of je nu naar het prachtig geboetseerde dashboard kijkt, de knopjes van de elektrische verstelbare stoelen aanraakt of de schitterende algehele afwerking van deze Mercedes-Benz op je in laat werken. Alles is perfect aan dit meesterwerk. Alles? Nou…door de coupévorm is het in- en uitstappen naar de achterbank niet helemaal een pretje. Maar voor wie achterin wil zitten, heeft Mercedes-Benz dan ook voldoende (al dan niet verlengde) alternatieven. Nee, deze coupé is voor de ware levensgenieter die een schitterende vormgeving en indrukwekkende rijkwaliteiten hoog op zijn of haar verlanglijstje heeft staan. En geef die persoon eens ongelijk. Dit ‘meesterwerk’ moet je op de juiste waarde schatten. Wie daartoe in staat is, heeft aan de Mercedes S-Klasse Coupé misschien wel de beste auto ter wereld!

Jan Cees