BLOG JC – Testobject

Een weekje testen levert voor mij gegarandeerd nieuwe sociale contacten op. De door mijzelf vrijwillig opgelegde verplichting om voor een aantal dagbladen mooie autotesten te produceren, levert regelmatig een andere heilige koe op mijn oprit op.

Daarbij maakt het niet uit of dit een compacte stadsauto is, een riante limousine of een supersonische sportwagen. Gelukkig kan ik al dit automobiele geweld op mijn eigen oprit kwijt na een dag hard werken. En dan gebeurt het. Een man uit de buurt begint tegen me aan te praten. Hij is eigenlijk best vriendelijk. Het is zo’n ‘buurman’ die je misschien al een paar honderd keer hebt gezien in de straat maar nooit hebt gesproken. Niet erg want dankzij de testauto is dit dus de eerste keer.

Ik peil voorzichtig naar zijn mening nadat hij het standaard ‘mooie auto’ heeft uitgeroepen. Ik ben en blijf een marketeer dus z’n beweegredenen achter het ‘mooie auto’ interesseren me zeer. Na wat heen en weer gekwebbel over de mooie afwerking en goede uitstraling van de Audi in kwestie, nemen we afscheid. Het koude en in mijn ogen zeer welverdiende pilsje moet echter nog even wachten. Mijn lieve buurvrouw komt er aan en ik weet: zij is gek van alles waar vier verchroomde ringen op staan. Met plezier maak ik met haar een rondje om vervolgens haar man een beetje gek te maken om toch ook eens zo’n kar aan te schaffen. Wat een buurtlol!

En dat in een tijdsbestek van nog geen halfuur. Het socializen gaat de volgende dag gewoon verder. En wel op het schoolplein van mijn dochter. Ook daar enkele moeders die mijn geleende koets in het vizier hebben maar verder niets zeggen. Wellicht achter mijn rug maar dat terzijde. Het is ook lastig te volgen als je mij tracht te plaatsen op grond van het voertuig waar ik me in bevind. Dat gaat je simpelweg niet lukken.

Is die vader een Lotto-winnaar, een succesvolle zakenman, een stadse yup of hangt hij aan de automobiele onderkant van de samenleving? (Ik ben in het bezit van een oldtimer en de geneugtes van een mooie ouwe bak weet niet iedereen op de juiste waarde in te schatten….).

Hoe dan ook zal mijn omgeving af en toe nog wel een beetje in de war raken van al ‘mijn’ auto’s. Ik vind het allerminst een probleem. Als mijn werk zorgt voor een stukje extra stukje intermenselijk contact in deze door social media gereguleerde wereld, dan kan ik alleen maar blij zijn!

Jan Cees