Tiktok tiktok

De verkiezingen komen er aan! Nog heel even en u kunt uw stem laten horen. Doen natuurlijk! Maar ik vernam vorige week op het nieuws dat u nog zwevend bent. Meer dan de helft van ons weet het simpelweg nog niet! En met tientallen partijen die aan deze verkiezing mee gaan doen, wordt het er ook niet makkelijker op…

Op de eetkamertafel bij ons thuis valt m’n oog op een langwerpig stuk papier. Gezien de bijzonder langwerpige en smalle dimensies dacht ik heel even dat mijn vrouw geïnvesteerd had in maagdelijk witte tafellopers (misschien voor de Pasen). Maar wat bleek? Dit in uitgeklapte toestand lijvige stuk papier was bedrukt in een vrijwel onleesbaar klein lettertype vol met namen. Juist ja, dit is de kieslijst van 2021!

Mocht u net als ik de 40 zijn gepasseerd en uw ogen ook wat minder worden, dan is alleen al de informatie tot je nemen een hele uitdaging. Maar dat even terzijde. Er doen dus ruim 30 partijen mee aan deze verkiezing. Wat moet je kiezen? De eeuwige Rutte die jaar in jaar uit ons land al dan niet goed managed? Of een lange CDA-er die al schaatsend zegt door te pakken? Of de geblondeerde Wilders die tussen zijn soms wat bizarre standpunten door uitsluitend de confrontatie op zoekt? Of toch maar de puinhopen van Thierry, of de rechtlijnige Kees van de SGP of een ‘liberale linkse’ als Sigrid van D66? Een brave borst van de ChristenUnie kan natuurlijk ook, of de blonde Lilian met een (knal) rode achtergrond die nog steeds denkt dat ze op de barricaden moet voor de werkende klasse (die anno 2021 echter ook alles al heeft…). Het is verdraaid lastig om je droompartij te kiezen in deze door Corona beheerste maatschappij.

Toch maar even de tafelloper omgedraaid om daar vervolgens terecht te komen bij de partijen die zijn ingeschaald in de categorie ‘bij voorbaat kansloos’. Of toch niet? Mijn oog detecteerde naast ‘Jezus Leeft’ nog iets erg opvallends. De Feestpartij. Ja u leest het goed. Er is een feestpartij met 1 verkiesbare kandidaat, Johan Vlemmix. ‘Ons Johan’ (want het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat deze 61 jarige man uit Brabant komt) heeft een feestelijke site die je direct in de hoera-stemming brengt. 10.000 euro voor iedereen ter compensatie van de Corona-ellende, gratis zorg en…verder niks eigenlijk. Johan heeft een prachtige videoclip opgenomen waarin hij samen met nog een vrolijk figuur en een schaars geklede dame de hoofdrol speelt. ‘Tiktok tiktok, ik wil met jou de avondklok!’ is de aanstekelijke tekst. Johan zingt ons de Corona uit (of in zo u wilt) en belooft niet al te veel maar vrolijk is het in ieder geval wel! Stel dat we massaal Johan’s Feestpartij gaan stemmen. Aangezien hij de enige kandidaat is, gaan we dan voor een totalitair (feest)regime waar zelfs leider Kim van Noord-Korea jaloers op zou zijn. Johan for President, voorzitter van zowel de 1e en 2e kamer. Johan is immers de baas. Er zijn geen partijgenoten, laat staan concurrenten. Naast de vrijmibo (voor de minder hippe medemens: dit betekent Vrijdag Middag Borrel) wordt direct de mamibo, de dimibo, de woemibo en de domibo ingevoerd. Deze start dagelijks rond een uur of 2, elke werkdag opnieuw. Bier wordt volksdrank nummer 1 en wordt ontdaan van alle accijnzen. Wat zal Koning Lex als voorgaand ‘Prins Pils’ genieten en onze Johan bij Koninklijk Besluit op handen gaan dragen. Elke ontmoeting wordt een feestelijk moment en in het geval van een daling van de wekelijkse corona cijfers gaan direct de kroegen open waar je gratis een gesubsidieerd biertje kan drinken om te toasten op elk feestelijk wapenfeit….

Ik klap de tafelloper dicht en de pagina valt op Lijst 1, linkerbovenhoek. Rutte. Ach Rutte…we hebben nu wel wat anders aan ons hoofd dan ons druk te maken over wie we gaan kiezen, zo lijkt het. Velen zullen de ellenlange lijst dan ook dicht laten en linksboven een vakje rood maken. Klaar maar weer. Laat ‘m nog maar even….of denkt u er toch anders over? En geeft u Johan misschien wel een kans? We weten het binnenkort!